Categories

Het Belang van een Goede Werk-Privé Balans

 

Werkgerelateerde stress is een veelvoorkomend verschijnsel. Uit een onderzoek in 2020 bleek dat in het Verenigd Koninkrijk 79% van de mensen minstens één keer per maand stress op het werk ervaart, waarbij 23% zich over het algemeen gestrest voelt door werk.

Dit is belangrijk omdat aanhoudende angst kan leiden tot uitputting, slechte mentale gezondheid, hartproblemen, slaapproblemen en meer. Deze problemen zijn niet alleen schadelijk voor werknemers, maar leiden ook tot hogere kosten door gemiste werkdagen en een grotere druk op de gezondheidszorg. In dit artikel belichten we het belang van een goede werk-privé balans en geven we advies over hoe je een gezonde balans kunt bereiken.

Wat is werk-privé balans?

Een goede balans tussen werk en privéleven betekent dat je je professionele verantwoordelijkheden aankunt zonder stress, terwijl je ook tijd en energie hebt voor persoonlijke relaties en activiteiten, zoals familie, hobby's, sociale activiteiten en rust. De opkomst van technologie en thuiswerk maakt het echter moeilijker om werk en privé te scheiden. Veel werknemers vinden het moeilijk om zich af te melden omdat communicatie altijd beschikbaar is en sommige werkgevers snelle reacties verwachten, ongeacht het tijdstip.

Te veel verbonden blijven leidt echter niet tot meer productiviteit, maar tot meer stress, wat kan leiden tot werk van lagere kwaliteit en zelfs ernstige gezondheidsproblemen. Daarom is het essentieel dat zowel werkgevers als werknemers prioriteit geven aan werk-privé balans.

De voordelen van een goede werk-privé balans

Uitgebreid onderzoek heeft aangetoond dat een goede balans tussen werk en privéleven voordelen oplevert voor zowel werknemers als bedrijven.

Persoonlijke voordelen:

  • betere mentale gezondheid (minder angst, depressie, verslaving en conflicten)
  • minder stress
  • verbeterde fysieke gezondheid (betere slaap en hartgezondheid)
  • betere relaties
  • meer tijd voor rust en zelfzorg
  • meer energie voor persoonlijke interesses

Door voldoende tijd buiten het werk te hebben, kun je tijd inplannen voor lichaamsbeweging en rust, wat beide cruciaal is voor je gezondheid. Meer vrije tijd maakt het ook makkelijker om zelfzorg prioriteit te geven zonder schuldgevoel. Een rijk persoonlijk leven maakt ook ruimte voor hobby's, continu leren en tijd doorbrengen met familie en vrienden. Deze verrijking leidt tot sterkere relaties en sociale verbindingen, wat resulteert in een algeheel bevredigender leven.
 

Werkgerelateerde voordelen:

  • toegenomen productiviteit
  • verbeterde creativiteit en kwaliteit
  • meer werkplezier
  • grotere loyaliteit op de werkplek
  • lagere verlooppercentages
  • verminderd risico op burn-out

Regelmatige pauzes en vakanties verhogen de focus, creativiteit en algemene productiviteit bij werkgerelateerde taken. Werknemers met een sterke werk-privé balans werken zelfs 21% harder dan degenen die dat niet hebben. Werkgevers met gezonde werkomgevingen bevorderen ook een grotere loyaliteit bij werknemers. Door overmatige werkuren en constante stress te ontmoedigen, voorkomen ze uitputting en verloop en melden ze verbeterde werkprestaties en enthousiasme.


Top 5 manieren om werk-privé balans te bereiken

Kies de juiste werkgever
Bedrijven die werk-privé balans waarderen, bieden vaak flexibiliteit, zoals thuiswerk of ingekorte werkweken. Ze hechten ook waarde aan duidelijke communicatie en besprekingen over de werklast zonder angst voor repercussies. Tijdens sollicitatiegesprekken kun je vragen stellen over welzijnsinitiatieven, aanmoediging van vrije tijd, ontmoediging van overwerk en prioriteit voor hun eigen privéleven om een idee te krijgen van hoe zij een gezonde cultuur voor werknemers opbouwen.

Stel grenzen
Vermijd het checken van e-mails of werken buiten werkuren. Dit zorgt voor toegewijde tijd om te ontspannen, bij dierbaren te zijn en dingen te doen die je leuk vindt. Nee zeggen tegen extra taken als je al druk bent, helpt je om jezelf niet te overbelasten, wat een fundamenteel onderdeel is van werk-privé balans. Het helpt je ook om opgeladen te blijven voor de volgende dag, zodat je productiever kunt zijn tijdens werkuren.

Beoefen zelfcare
Voldoende slaap krijgen, goed eten en bewegen moeten topprioriteiten zijn, omdat het onmogelijk is volledig betrokken te zijn bij werk en relaties als je op lege batterijen loopt. En door activiteiten te ondernemen die je plezier brengen, kun je je geest en lichaam verjongen.

Werk aan tijdmanagement
Je vermogen verbeteren om werk te delegeren, duidelijke prioriteiten te stellen en snel beslissingen te nemen, kan tijd besparen en de last van verplichtingen verlichten. Hoe efficiënter je bent, hoe meer tijd je hebt - hoewel er een limiet is aan wat ieder mens kan doen. Wees voorzichtig dat je niet te veel op je bord legt.

Regelmatig loskoppelen
Onderzoek heeft het belang bevestigd van het plannen van tech-vrije tijd. Om echt los te koppelen, moet je regelmatig je telefoon en computer opzij leggen. Dit stelt je in staat om aanwezig te zijn bij vrienden, familie of zelfs gewoon alleen, zonder werkafleiding.

Recent blog articles

React

Author
Laura Plooster
Publication date
30-01-2024
Reads
0
Comments: No comments
Share: