Categories

Hoe ziet een dag van een Movers & Shakers Recruitment Consultant eruit?

Categories: Recruitment

blog_image:article_movers_15396338845bc4f2dc02824.jpg:end_blog_image

Recruiter, intercedent, personeelsbemiddelaar, consultant, allemaal hetzelfde toch? Of toch niet?! Bij Movers & Shakers zien wij wel degelijk een verschil in hoe wij betekenis geven aan de rol van Recruitment Consultant, en wij ervoor kiezen een persoonlijke werkwijze te hanteren in het bereiken van succes voor zowel onze kandidaten als onze opdrachtgevers.

Heb je enig idee van wat er allemaal komt kijken bij het creëren van de perfecte match? Als Recruitment Consultants zetten wij dagelijks alles op alles om de juiste kandidaat te vinden voor organisaties die op zoek zijn naar talent.

Onze meest ervaren recruitment consultant Ananda Erich, neemt je graag mee in haar routine als Recruitment Consultant binnen de discipline Sales.

De 'Personal Touch'

“Als je gedreven en ondernemend bent, en je durft ‘out of the box’ te denken dan heb je een heel mooi vak”

Ruim 16 jaar geleden begon Ananda haar carrière als recruiter in Amsterdam. Ze heeft tijdens haar loopbaan haar recruitment skills kunnen aanscherpen door zich op zakelijk en privé vlak te blijven ontwikkelen en van kwalitatieve bemiddeling een prioriteit te maken.

Haar werkwijze vandaag kenmerkt zich door haar toewijding gedurende het recruitmentproces en het creëren van een persoonlijke connectie met zowel haar kandidaten als opdrachtgevers waar ze mee samenwerkt.

Voor haar betekent dit dat in haar interviews met kandidaten karaktereigenschappen en competenties meer centraal staan dan het carrièrepad dat een kandidaat heeft bewandeld. Je leert immers meer over hoe mensen in het leven staan als je uitgebreid met ze in gesprek gaat. Daarnaast is het voor ons van toegevoegde waarde een e-assessment af te nemen bij onze kandidaten. Middels dit assessment krijgen wij een nog beter beeld van persoonlijkheid, talenten, valkuilen, competenties en leerdoelen.

Hierin is te zien hoe mensen tegen dingen aankijken, met moeilijke situaties omgaan, hoe ze in hun vel zitten en waar hun kracht ligt. Maar uiteraard ook ontwikkelpunten. Door dit helder te maken ben je ook in staat om zorgvuldig gescreende kandidaten aan de klant voor te stellen. Iemand die aan alle functie eisen voldoet op cv, is niet altijd de beste match met een bedrijf of de juiste persoon voor de job.

Het gevolg van het afnemen van een diepte interview met kandidaten voor Ananda is dat opdrachtgevers waar ze al langere tijd mee samenwerkt, volledig vertrouwen op haar screeningsproces. Daardoor is het CV niet altijd leidend meer, en wordt haar mening over kandidaten serieus genomen.

Een zorgvuldig gescreende kandidaat is pas het begin. De tweede vraag is, past een kandidaat wel binnen een bedrijf en vice versa?

Naast het screenen van kandidaten, gaat er nog veel meer vooraf aan het creëren van een geschikte match. Omdat een succesvolle match betekent dat op alle fronten een klik is tussen een kandidaat en een bedrijf, is het ook van belang een diepgaande kennis te hebben van onze opdrachtgevers, denk hierbij bijvoorbeeld aan het DNA van een bedrijf, de bedrijfscultuur en doelstellingen. Hoe meer we weten hoe efficiënter we immers op zoek kunnen naar de juiste kandidaat. Bij de klant snuiven we graag de sfeer op die er hangt. Dit is ook bepalend voor het overtuigen van de juiste kandidaat. Je neemt de kandidaat mee in een stukje beleving. Ofwel je bent ambassadeur voor de klant. Dit moet wel echt bij de kandidaat passen uiteraard.

Een dag van Ananda

Eerlijk is eerlijk, de gemiddelde dag van een Recruitment Consultant is doorgaans niet altijd even sexy, je spendeert veel tijd achter je computer om continue de beste kandidaten in de markt te verkennen en te screenen. Daarnaast ben je ook nog eens bezig om processen te managen en komt er veel administratie bij kijken. Uiteraard heb je ook veel interessante gesprekken met kandidaten en opdrachtgevers en kun je op termijn echt expertise opbouwen binnen een bepaald vakgebied. Je kan wel stellen dat Ananda na zoveel jaar recruitment een enorm groot netwerk heeft opgebouwd en feilloos aanvoelt wat wel en niet past. De meest ingewikkelde vacatures weet zij vaak na behoorlijk wat inspanning alsnog in te vullen.

Soms wordt er door opdrachtgevers gezocht naar het schaap met 6 poten en gelakte nagels, en dan heb je die perfecte kandidaat echt niet zomaar even te pakken. Daarnaast is het ook nog eens zo dat de meeste kandidaten die wij interessant vinden, ook niet altijd op zoek zijn naar een overstap. Om dan alsnog een match te creëren heb je een goede portie doorzettingsvermogen nodig en geef je niet zomaar op als je niet direct een geschikte kandidaat voor ogen hebt.

In tegenstelling tot veel andere Recruitmentbureau’s in de markt, zijn de consultants bij Movers & Shakers zelfstandig ondernemers, met een volledige verantwoording voor hun eigen discipline. Dus naast je dagelijkse zoektocht naar de perfecte kandidaat, ben je ook bezig met jouw lange termijn strategie en acquisitie, en denk je mee over de toekomst van Movers & Shakers. Dit is essentieel om te zorgen dat je niet alleen nu voldoende werk hebt, maar ook kijkt naar de kansen die de toekomst te bieden heeft.

Bij Movers & Shakers wordt er van je verwacht dat je aandeel groter is dan alleen het succesvol invullen van je vacatures. Het werkt dus niet alleen in je voordeel om bekend te zijn met het recruitment vak, je persoonlijkheid is uiteindelijk doorslaggevend om succes te behalen. Je moet echt over een bepaalde mate van doortastendheid beschikken om jouw discipline uit te bouwen tot een duurzaam business model.

“Als je goed in je vak bent, ben je écht van toegevoegde waarde”

Ook al is er intussen behoorlijk wat concurrentie binnen de recruitment branche, in het vakgebied kun je je zeker nog onderscheiden als je een kwalitatief goede dienst levert en sterke kandidaten hebt.

Werken in Recruitment, iets voor jou?

Op dit moment zijn wij op zoek naar meer top recruiters, zodat we ons team van consultants kunnen uitbreiden! Ben jij een echte netwerker die tevens sterk is in relatiebeheer? Ben je goed in het overtuigen van jouw kennis en kunde, en kun je je goed inleven in anderen? Ben je communicatief sterk en hou je van doelen stellen en resultaten behalen? Kan je daarnaast veel ballen de lucht in houden? Solliciteer dan voor eind oktober door jouw CV en motivatie te sturen naar Mascha Manassen (eigenaar en mede oprichter van Movers & Shakers) via, mascha@moversshakers.nl, want je zou zomaar eens een aanwinst kunnen zijn voor ons team!

 

Recent blog articles

React

Author
Y van Vliet
Publication date
15-10-2018
Reads
4365
Comments: No comments
Share: